Kauppakeskus Veska rakensi katolleen Pirkkalan suurimman aurinkovoimalan ja saavutti Pirkanmaan ensimmäisenä kauppakeskuksena energiatehokkuusluokka A:n

Aare Invest Oy:n omistamaan kauppakeskus Veskaan valmistui kesällä 2023 Pirkkalan suurin aurinkovoimala. Veskan katolle rakennettu aurinkopaneelikenttä on yli 10 000 neliön laajuinen, ja se tuottaa vuositasolla 800 megawattituntia sähköä. Määrä vastaa noin 4 000 000 sähköautolla ajetun kilometrin kulutusta ja Veskan tapauksessa aurinkovoimala kattaa yli 60 prosenttia kiinteistön ylläpidon sähkönkulutuksesta. Investoinnin ympäristövaikutukset ovat merkittävät, sillä aurinkovoimalan arvioidaan saavuttavan noin 65 000 kilon vuosittaisen hiilidioksidipäästöjen leikkauksen.

Osoituksena Veskan pitkäjänteisestä työstä ympäristötavoitteiden eteen, saavutti se lokakuussa Pirkanmaan ensimmäisenä kauppakeskuksena energiatehokkuusluokka A:n. Kauppakeskukselle myönnettiin lokakuussa myös kansainvälisesti arvostettu BREEAM Very Good – ympäristösertifikaatti.

”Investoinnit ympäristöarvoihin ovat meille ylpeydenaiheita, ja nyt saavutetut energiatehokkuusluokka A ja ympäristösertifikaatti ovat ennen kaikkea palkintoja pitkäjänteisestä työstä.” Aare Invest Oy:n toimitusjohtaja Marko Kuusisto iloitsee.

Aurinkovoimala on luonnollinen jatkumo matkalla kohti energiatehokasta ja hiilineutraalia kauppakeskusta

Aare Investin ostettua kauppakeskus Veskan vuonna 2017, aloitettiin kiinteistössä sen vaiheittainen peruskorjaus. Kauppakeskukseen uusittiin koko kiinteistöjärjestelmä ja -tekniikka, ja samassa yhteydessä suoritettiin merkittäviä energiatehokkuuteen ja käyttökustannuksiin vaikuttavia muutoksia. Energiaremontti sai jatkoa vuonna 2019, kun kauppakeskukseen asennettiin kaukolämpöjärjestelmän lisäksi maalämpöjärjestelmä, ja lisäksi suoritettiin talotekniikan ja lämpöhuoneen täydellinen peruskorjaus. Maalämpöjärjestelmä pystyy nykyisellään kattamaan 80 prosenttia kiinteistön lämmitystarpeista. Energiaremontista vastasi pirkanmaalainen rakennusliike Meijou Oy.

Vuosina 2018-2021 kiinteistössä suoritettiin täysi rakennusautomaatioremontti. Kauppakeskukseen lisättiin rasvanerotusjärjestelmä, rakennettiin ravintoloiden poistoilman lämmöntalteenottojärjestelmä sekä uusittiin sähkö- ja viemärijärjestelmät. Liiketiloihin lisättiin kiertoilmajärjestelmä ilmanvaihtoa varten, jolla voidaan saavuttaa merkittäviä kustannussäästöjä, mukaan lukien yölämmitys ja jäähdytys. Myös sisävalaistus päivitettiin liikeohjattuun LEDvalaistukseen, ja kaikkiin liiketiloihin tuotiin valokuitukaapelointi. Kauppakeskuksen julkisiin tiloihin asennettiin infonäyttöjärjestelmä ja ulkojulkisivulle tuotiin suuri LED-valonäyttö, joka himmenee kellonajan ja vuodenajan mukaan – säästäen näin energiaa.

Seuraava laajennus vuonna 2024

Vuonna 2024 Tampereen ja Pirkkalan rajalla sijaitsevan kauppakeskuksen on jälleen määrä laajentua ja kehittää toimintaansa. Kehityksen yhtenä mahdollistajana toimii erinomainen sijainti kasvavalla Partolan alueella. Marko Kuusisto kuvaa tulevaisuuden näkymiä innostuneena: ”Ensi vuosi näyttää Veskan näkökulmasta oikein mielenkiintoiselta, sillä luvassa on muun muassa kauppakeskuksen seuraava laajennus, uusia mielenkiintoisia palveluntarjoajia sekä ennätysmäärä toimintaa ja tapahtumia. Partolan alue kiinnostaa yrityksiä ja siihen on syynsä. Haluamme elää kehityksessä mukana luomalla alueelle ja sen yrityksille entistäkin paremmat olosuhteet kasvaa.”